Wednesday, January 18, 2006

Nettisurffaus



Olen aina ihmetellyt miksi nettisivujen selailemista kutsutaan surffaamiseksi. Surffaaminen on vanha vesiurheilumuoto, jota esimerkiksi Tahitilla ja Havaijilla on harrastettu vuosistoja. Moderni länsimainen surffauskin on iältään jo kohta 100 vuotta.

Surffaus on luonteeltaan tyypillinen elämäntapalaji. Siihen kuuluu kokonaisvaltaisesti niin pukeuttumistyyli, musiikkimaku, elämänasenne kuin erilaiset lieve-ilmiötkin.

Suomessa surffaamisesta puhumista vaikeuttaa se, että täällä surffaus termillä yleensä viitataan purjelautailuun (Winsurfing) ja surfausta kutsutaan suomenkielisellä termillä lainelautailu.

Nettisurffauksella tarkoitetaan yleennsä internetin WWW sivujen selailua. Termi periytyy 1990 luvun alkupuolelta, ajlta hieman ennen Webbiä:

"Here's a question: how do other people deal with users that they *think*
are doing no-nos around the net? One of our users had the habit of
occasionally going net-surfing and doing the hit-and-run type of
attempts (trying 'guest' usually), but I didn't have any real proof--only
through other people."


-Brendan Kehoe, comp.admin.policy keskustelupalstalla, Jun 7 1991, 12:30 am

Tähän usenet viestiin väitetään joskus sanan etymologian viittaavan. Kehoe ei puhu webbisurffauksesta, vaan telnetsurffauksesta. Ja kysymys siis kuului kuinka tälläiseen häiriköintiin tulisi järjestelmänvalvojien suhtautua.

Toiset antavat kunnian termistä Jean Armour Pollylle, ameriakkalaiselle kirjastonhiotajalle joka vuonna 1992 kirjoitti kirjan "Surfing the INTERNET". Kirja keskittyy pääasiassa internetin muiden palveluiden surffaamiseen, mutta esittelee lyhyesti myös Wolrd wide webin.

"All documents, whether real, virtual or indexes, look
similar to the reader and are contained within the same addressing scheme.
To follow a link, a reader clicks with a mouse (or types in a number if
he or she has no mouse)."


Kirja on kirjoitettu varsin edistysuskoiseen sävyyn. Kirjastoinhoitajana Polly näkee nettisurffauksessa suurtta potentiaalia esimerkiksi opiskelussa:

"A net connection in a school is like having multiple foreign
exchange students in the classroom all the time. It promotes
active, participatory learning. Participating in a discussion
group is like being at an ongoing library conference. All the
experts are Out There, waiting to be asked."


Nykyään tiedämme internetin muistuttavan enemmän pelihallia, pornokauppaa tai vessanseinää kuin kirjastokonferenssiä. On myöskin huomattu että monet lapsia verkossa odottelevat expertit eivät edista aivan sellaista asiantuntemusta kuin kirjastonhoitajat toivoisivat.

Käyttämäni lähteet eivät aivan selvitä miten netin selaamista on päädytty kutsumaan juuri surffaamiseksi. Ehkä tuo liittyy uuteen nopeaan tapaan liikkua erilaisten, maantieteellisesti kaukana toisistaan sijaitsevien palvelinten välillä. Tai sitten liikkumisen tapaan, pingahtelemiseen nopeasti yhdestä pisteestä toiseen. Ehkä surffareiden pseudouskonnollinen hehkutus pienen ihminen ja valtameren voiman kohtaamisesta on jotenkin kolahtanut internetpioneereihin, joita yhtäkkiä avautuneiden tiedon valtateiden volyymit ovat saattaneet yllättää.

Muistan kyllä itsekin miten mahtavaa oli ensimmäistä kertaa käyttää telnettiä. Yhtäkkiä saattoi kytkeytyä tietokoneeseen missäpäin maailmaa tahansa. Nykyäänhän tuollaiset maantieteelliset kuriositeetti ovat muuttuneet täysin merkityksettömiksi. Ei ketään kiinnosta missä maassa mikäkin sivusto sijaitsee.

Surffaamiseen ja nettisurffaamiseen kuuluu molempiin leimallisesti etsiminen. Surffaaja etsii ehkä koko elämänsä sitä täydellistä aaltoa. Nettisurffaajan etsintä on tavallaan tämän antiteesi. Nettisurfaaja etsii kokoajan ei mitään: Suosikkibändinsä singlejen B-puolten nimiä, suosikkinäyttelijänsä bikinikuvia, mitä vaan. Ehkä yhteneväisyydet tulevat elämäntapaan kokonaivaltaisesti liittyvästä ajelehtimisesta.

Oli miten oli, minua ärsyttaa se, että surffaamisesta puhuttaessa puhutaan kaikesta muusta, paitsi surffaamisesta. Webbiä selataan, ja purjelaudalla purjelautaillaan.

No comments: