Thursday, April 20, 2006

Nuorisokulttuurin lopulliset muodot

Tiistaina 18.4 kaupunkilehti 100 uutisoi lyhyesti viimeisimpiä nuorisotutkimuksen tuloksia. Nykynuoret eivät kuulemma enää sitoudu nuorisokulttuureihin, tai luo nuorisokulttuureja, vaan pelkästään entistä tehokkaammin käyttävät hyväkseen olemassolevia.

Pieni ja triviaali asia sinänsä, mutta liittyy suurempaan asiakokonaisuuteen. Nuorisokulttuuri pysyi jonkinaikaa elävänä ja muuntautumiskykyisenä, senkin jälkeen kun muu länsimainen kulttuuri kokonaisuudessaan oli lopulliset muotonsa löytänyt. Uusia tyylisuuntia muodostui, ja vanhatkin muuttivat muotoaan vähintään kymmenen vuoden sykleissä.

Nyt nuorisokulttuurikin siis on lopulta löytänyt valmiit muotonsa, joita sitten jatkossa toistetaan niin kauan kuin nuorisokulttuuria tulee esiintymään.

Vielä minun nuoruudessani 1990-luvulla nuorisokulttuurit olivat hyvin vakava asia, joka vaati pitkää ja syvää sitoutumista. Noihin aikoihin myös syntyivät viimeiset uudet nuorisokulttuurin muodot, Tekno ja Grunge (tuo viimeinen tosin on hieman kyseenalainen, paljolti jo olemassaolevien muotojen yhdistelmä). Meilläpäin jokainen valitsi jonkin tyylin, ja tiukasti pysyi siinä. Muitten kulttuurien keikoillasaaatettiin käydä, tai musiikkia kuunnella, mutta tyylin suhteen ei lipsumista suvaittu.

Nykyään nuorisokulttuurin historia on yksi suuri vaatekaappi, josta joka aamu valitaan jokin kiinnostavalla tavalla ironinen tyyli, tai tyylien sekoitus. Näkeenhän tuon jo uusista musiikkivideoistakin. Vanhemmat naiset, niinkuin madonna saattavat pitää valitsemansa retrotyylin jopa koko levyllisen ajan. Muitten musiikkivideoissa tyylit vaihtuvat joka kohtauksessa.

Ainut mikä säilyy on artistin suupielille jähmettynyt jäljitelmä postmodernin ironisesta virnistyksestä.

Nuorisokulttuurimme on nyt täydellistynyt, mitään emme enää voi lisätä, mitään emme voi poistaa.

2 comments:

Sven Laakso said...

Tuottaa vihlovaa päänsärkyä ja uneliaisuutta jo pelkkä ajatuskin.

Kun kulttuurin elämä lakkaa, kun se muuttuu pelkäksi vanhankierrätykseksi, on tärkein kysymys: miten eristää itsensä siitä kaikesta. Miten tehdä itsestään ei kulttuuri-ihminen. Kulttuuri-ihminen kúolleessa kulttuurissa on nekrofiili.

Vastaus: palata maanviljelyksen pariin.

antti said...

Niin, esimerkiksi egyptissähän juuri palattiin maanviljelyksen pariin. Näin syntyi fellahismina tunnettu ilmiö.