Tuesday, February 19, 2008

Entistä uudempi maalaus

Yle uutisoi Lahden taidemuseon uusi maalaus (linkki) näyttelyn otsikolla
Uusi maalaus kyseenalaistaa maalaustaiteen olemuksen. Ohessa lainaus tekstistä:

"Valokuvakin voi olla maalaus

Vaikka näyttelyn nimi on Uusi maalaus, esillä on myös valokuvia. Sampsa Virkajärven mielestä myös valokuvaa voidaan tarkastella maalauksena.

- Minulle henkilökohtaisesti riittää, että teoksessa otetaan kantaa maalaustaiteen historiaan tavalla tai toisella, tai että teos on ylipäänsä jonkinlaisessa loogisessa suhteessa maalaustaiteeseen, oli tekniikka sitten mikä tahansa. En siis pidä maalauksen ainoana kriteerinä sitä, että kaksiulotteiselle pinnalle levitetään väriä. Maalaus on mielestäni ilman muuta myös käsitteellinen asia, ja jollain muulla välineellä toteutettuna teos saattaa avautua tehokkaammin, Virkajärvi maalailee."

Varsin kiinnostava näkökulma mielestäni. Jäin miettimään sitä, että jos esimerkiksi oma blogini ottaisi kantaa maalaustaiteen historiaan, tai olisi jossain loogisessa suhteessa maalaustaiteeseen, olisiko blogini silloin maalaus, ja voisiko sitä esitellä maalaustaidetta esittelevissä näyttelyissä.

Monday, February 18, 2008

Mangaraamattu

No nyt sekin on sitten tehty. Raamatun saa kätevästi Mangana. Eli siis eurooppalainen sarjakuvapiirtäjä Siku on katsonut aiheelliseksi esittää kristinuskon pyhän kirjan kokonaisuudessaan japanilaisella sarjakuvatyylillä.

Saturday, February 16, 2008

Luomuvalokuvaus

Radiossa keskusteltiin luomuvalokuvauksesta.

Jäin itse miettimään miten valokuvaus voisi olla luonnonmukaista. Luonnonmukainen viljeleminenhän onnistuu teoriassa pelkällä paskalla, mutta valokuvaaminen vaatii aina hyvin monimutkaista kemiaa, mekaniikkaa, elektroniikkaa tai muuta vahvasti teollista sivilisaatiota edustavaa.

Siitä puhe mistä puute, esimerkiksi Susan Sontag käytti aikoinaan valokuvausta äärimmäisenä esimerkkinä sivilisoituneen ihmisen vieraantuneisuudesta: kun ei maailmassa enää osata elää, jäljelle jää vain pakonomainen tarve mekaanisesti jäljentää kaikkea sitä mitä voi vielä kuvitella aidoksi.

Toisaalta voidaan myös perustellusti kysyä voiko maanviljelys puolestaan olla luonnonmukaista. Monet sivilisaatiokriittiset ajattelijat tapaavat jäljittää hyppäyksen "luonnollisesta" elämäntavasta "luonnottomaan" nimenomaan maanviljelyn aloittamiseen.

Luonnostaanhan kasvit eivät siihen tapaan kasva kuin me sivilisoidut ihmiset olemme tottuneet. Paljon on täytynyt kasketa, kääntää ja raivata ennenkuin viljavainiot lainehtivat. Viljeleminen myös mahdollisti järjestäytyneen yhteiskunnan muodostumisen.

Täytyy siis todeta, että siitä puhe mistä puute. Ehkä seuraavaksi näemme vaikka luomukaupunkimaasturin luomunahkaverhoilulla ja hamppupenkintäytteillä.

Wednesday, February 13, 2008

Lihava kirkkoherrajumala

LAinaus 100 lehdestä 13.2.2008

"Tuomas Holopainen sanoo, että hänen jumalansa on pullukka, suvaitsevainen ja huumorintajuinen. Kuvaus tuo mieleen Holopaisen vaarin, muun muassa Kiteellä ja Lahdessa kirkkoherrana vaikuttaneen Martti Nortian.
-No sieltähän se nimenomaan tulee. Martti-Ukki oli mahtava ja sympaattinen hahmo joka ei koskaan korottanut ääntään."