Thursday, March 31, 2005

MTV

Music Television oli alkuaikoinaan äärimmäisen tärkeä kulttuurivaikuttaja, tärkein syy musiikkivideon kehittymiselle nykyiseen muotoonsa.

Merkillistä on kuitenkin se, mitä kanavalla näytetään tänäpäivänä. Rap artistit eivät rappaa, vaan kunnostavat autoja. Rullalautailijat urpoilevat viidakossa, tai tekevät piilokameraohjelmia. Jos musiikkivideoita jossain välissä näytetään, niin erittäin suppea valikoima soittolistavideoita, mainosgrafiikoiden ja kilpailuiden vilistäessä ruudulla.

Jotkut MTV:n ohjelmat ovat sinänsä varsin viihdyttäviä, mutta niiden muoto on omaksuttu perinteisestä TV toiminnasta. Luontodokumentti on luontodokumentti, riippumatta siitä miten paljon siinä hölmöillään. Monet ohjelmat sinänäsä ovatkin perinteisen TV toiminnan kannalta virkistäviä, ja laajasti jälleenmyytyjä ympäri maailmaa.

Samalla kuitenkin kanava itsessään on luutunut yhdeksi perinteisistä suurista TV kanavista, ja samalla kääntänyt selkänsä musiikkivideolle. Musiikkivideo vaatisi erityishuomiota kehittyäkseen itsenäiseksi taiteen tai viihteen lajikseen.

No comments: