Saturday, March 22, 2008

Renesanssi

Sattui silmään dekadenssiblogin puolelta, että Britanniassa on aluillaan taiteen uusi renesanssi. Guardianissa sitä on oikein ministeritasolla luvattu. Kotimaassa taas on julkaistu ensimmäiset suomalaiset Mangat. Metro Lehti uutisoi 19.3 otsikolla "Vartijat ehti ensin" näin:

"Vartijat sarjan tapahtumat sijoittuvat Suomeen ja ennenkaikkea sen metsiin... kun ollaan Suomessa, mitään ei voi tehdä kytkemättä siihen vähän kalevalaista meininkiä"

Myös ylioppilaslehdestä löytyi juttu aiheesta.

Ehkä tässä olisi suomenkin urheilu ja kulttuuriministerille paikka, perustuihan se ns. suomalaisen taiteen kultakausikin aikoinaan pitkälle juuri Gallen-Kallelan Japanifetisismin ympärille. Useimmat asiat mitä nykyään käsitämme taiteessa perisuomalaisena ovat nimenomaan seurausta japanismin ja kalevalan yhdistelemisestä. Kalevalaa olen jo joskus käsitellytkin, Gallen-Kallela, japanismi ja sen nykymuodot kaikki varmasti ansaitsisivat omat tekstinsä, mutta pointti kuitenkin oli se, että suomalainen taide on viimeksi kukoistanut edellisellä japanismin kultakaudella, opportunistisen ministerin kannattaisi nyt julistaa samantien suomalaisen taiteen uusi kultakausi. Onhan meillä kalevalaista mangaa, Jadesoturi ja melkein jokainen nykyteini tuottaa jotakin japanilaisvaikutteista taidetta.

Sääli että ne kyseessäolevat sarjakuvat ovat ainakin näkemieni näytteiden perusteella aikamoista kuraa, mutta tuskin se nyt siitä jää kiinni.

Markkinointikysymyshän tämä lähinnä on.

No comments: