Thursday, May 12, 2005

Eurooppa päivä

En tiedä huomasiko kukaan, mutta Eurooppa päivää vietettiin 9.5. Kyseessä on Euroopan unionin yritys omaksua kansallisvaltioissa aikoinaan harjoitettuja tapoja.

Yritys ei ole kuitenkaan kovinkaan onnistunt, sillä esimerkiksi suomessa Suomen itsenäisyyspäivää juhlitaan vielä näin itsenäisyydenjälkeisenäkin aikana paljon innokkaammin kuin Euroopan Unionnin juhlapäivää.

2 comments:

Lauri Olavi said...

Euroopan Unioni ei fellah-tasolle vähitellen vaipuvine väestöineen ole kansakuntien liitosta syntynyt uusi kansakunta, vaan universaali imperiumi, eurooppalaisen sivilisaation ekumeeninen "yleisvaltio", kuten Toynbee sanoisi. Se on muoto vailla sisältöä, valtava rakennus jonka kohtalona on suojella hajoavaa kultuuria voimilta joita se ei enää kykene hallitsemaan. Imperiumin olemus jää suurille joukoille emotionaalisesti vieraaksi. Kansa antaa kyllä keisarille sen mikä keisarille kuuluu, mutta pitää mieluummin kiinni omista heimo- ja paikallisjuhlistaan kuin jaksaa kiinnostua imperiumin virkamiesten keksimistä uusista juhlamenoista.

anttia said...

Olet aivan oikeassa analyysissäsi. Itse en tosin tiedä pystyykö EU nousemaan imperiumiksi.

Toistaiseksi se on ollut lähinnä yritys kopioida Amerikan yhdysvaltoja Eurooppaan ilman mainittavaa menestystä.

Tai myönnettäköön EU:n saavutukset byrokratian saralla, tietyllä paperitasolla EU on tosiaankin yhdistynyt, mutta meiltä puuttuu toistaiseksi yhteinen aatepohja ja johtaja.

Amerikan yhdysvallat esimerkiksi palastui uhkaavalta sisäiseltä hajoamiselta ristiretkellä Islamia vastaan ja vahvalla johtajalla.

Luulen itse että me Eurooppalaiset olemme liian pitlkällä fellah tasolla muodostaaksemme todellista imperiumia.