Thursday, May 26, 2005

otteita Helsingin yliopiston kokoelmista


Helsingin pseudomorfoosikeskustaa käsitelleen kirjoitukseni jälkeen eräsystäväni kehoitti minua tutustumaan myös Helsingin Yliopiston päärakennuksessa sijaitsevaan pseudomorfoosikokoelmaan.


Kyse on kreikkalaisten patsaiden roomalaisista kopioista, tai ilmeisestikin niiden kopioista. Akateemisen Empirerakennuksen hämyisiltä käytäviltä löytyy runsas määrä kalpean luonnonvalkoisia patsasjäljitelmiä.

Tähän väliin muutama lainaus Egon Friedellin teoksesta "Uuden ajan kulttuurihistoria".

"Kreikkalaiset sitä vastoin juuri olivat hyvin etäällä siitä uudenaikaisesta barbariasta, että puu ja kivi jätetään maalaamattomiksi; aivan luonnollisen ja taiteellisen tunteen varassa he sivelivät kirjavaksi kaiken, mikä tuli heidän käsiinsä, ja meidän valkoinen plastiikkamme ja arkkitehtuurimme olisi heistä äyttänyt värisokeiden taiteelta."

"Kirkkaasti paistavan auringon, räikeänsinisen taivaan, sinooberinpunaisten vuorien, rikinkeltaisten kallioiden, myrkynvihreiden puiden ja sadoin eri vivahduksin kimmeltävän meren näkeminen teki kreikkalaiset jo alusta alkaen taipuvaisiksi tulemaan väri-iloisimmaksi, jopa väristä juopuneimmaksi kansaksi"


"Marmoriin hangattiin ensin ruusunpunaista tai ruskeaa, öljystä ja vahasta tehtyä syövytysainetta joka antoi sille lämpimän elävän ihon väri. ...Huulet maalattiin punaisiksi, hiukset mustiksi, keltaisiksi tai metallilisällä kullankellertäviksi"

No comments: