Friday, December 15, 2006

Joulupukki
Suomen katajaista kansaa ei ole siunattu loputtomalla määrällä kansallisia ylpeydenaiheita. Maailma tuntee ranskalaiset perunat, ruotsalaiset bikinitytöt, skotlantilaisen viskin ja lukuisan määrän muita kansallisia erikoisuuksia, mutta mitä suomalaista on ikinä päässyt murtautumaan kansainvälisen yleisön tietoisuuteen?

Lähinnä kansainvälistä läpimurtoa suomalaisena ilmiönä lienee joulupukki. Suomalainen matkailunedistäminen on ainakin pistänyt rahansa tähän hevoseen. Sinänsä varmasti järkevää, mitä muutakaan promotoisimme, mämmiäkö?

Vaikka lähtökohta on varmasti matkailualan kannalta järkevää, niin kulttuurin muotoihin huomiotaan kiinnittävä väistämättä törmää tässä muutamaan ongelmaan. Kun sanotaan joulupukin asuvan suomessa, ja täältä säntäävän jouluaattona maailman lapsille lahjoja toimittamaan, niin törmätään muutamaan ongelmaan.

Ensinnäkin maailman lapset juhlivat erityyppisiä juhlia. Suomessa juhlitaan joulua, perinteistä keskitalven kekrijuhlaa, esimerkiksi monissa englanninkielisissä maissa taas samaan aikaan on menossa Christmas, Jeesuksen syntymäpäivä. Joulupukkiakaan ei ei ole aivan niin universaali asia kuin tapaamme kuvitella.

Suomalainen joulupukki on pukki. Tämä liittyy vanhoihin hedelmällisyysriitteihin, suomalainen joulupukki oli pukiksi pukeutunut mies joka harmaassa tai mustassa koltussa kierteli taloja juomassa viinaa ja pelottelemassa lapsia.

Toisin kuin yleisesti kuvitellaan, amerikkalainen kulttuuri ei tunne joulupukkia. Santa Claus hahmo on saanut jonkinverran piirteitä skandinaavisist jouluperinteistä, mutta pukkimaisuutta on tähän joulun isään välittynyt hirveän vähän.

Periaatteessa joulupukki on hyvin helppoa erottaa Santa Clausesta. Santa pukeutuu punaiseen nuttuun ja Santan parta on valkoinen ja pöyheä. Joulupukki taas pukeutuu harmaaseen tai mustaan, yleensä nurinkäännettyyn turkikseen ja pukinsarviin. Periaatteessa hyvin helppoa, mutta käytännössä asiasta tekee ongelmallisen se, että kaikki suomalaiset joulupukkiyrittäjät ovat omaksuneet täysin amerikkalaisen Santa Clausen muodon.

Pseudomorfoosiharrastajallekkin ilmiö on hankala. Kyseessä on kyllä väärennettyyn muotoon puristettu uusi nuorempi kulttuuri, mutta nyt jostain käsittämättömästä syystä vanhempi kulttuuri on puristunut nuoremman muotoihin.

Miten on mahdollista, että pidämme toisaalta yllä suurta kansallista ylpeyttä joulupukin suomalaisuudesta, mutta emme ole säilyttäneet mitään piirteitä omasta traditiostamme. Tai ehkä sitten kuitenkin jotain, suomalainen joulupukki, punaisesta nutusta ja kuuraparrasta huolimatta vielä tänäpäivänäkin on useimmiten vahvassa humalassa ja pelottelee lapsia.

Ehkä tämä on juuri se pseudomorfoosi, ei humalainen joulupukki, vaan drunken santa claus.

5 comments:

Joulupukkisi Tampere pikkujouluihin jouluaatolle joulupäivälle Lempäälä, Nokia, Ylöjärvi, Kangasala, Pirkkala. Joulupukkitilaukset Joulupukkipalvelu@gmail.com Missä osoitteenne, toiveaikahaarukka said...

Me Suomen pukit vaadimme miehittäjä-Ryssää helvettiin loisimasta alueiltamme

Ulkoasiainministeriön erillislausunnollaan hyväksymät tavoitteemme:

Yhdistyksen nimi:
Moskovan keskushallinnon eli Neuvostoliiton ja Venäjän Federaation kansanmurhien ja sotarikosten korvaus- ja totuusyhdistys r.y.

Sääntöjen 2 §:stä Tarkoitus ja toiminta:

1. Vaadimme tunnettujen ja tiedettyjen "neuvostopartisaanien" luovuttamista Suomeen tuomioharkintaa varten epäillyistä sotarikoksistaan Suomea ja suomalaisia kohtaan.

2. Vaadimme Suomelta ryöstettyjen ns. sotakorvausten eli ryöstösaaliin takaisinmaksatusta kaikkine pääomineen ja laillisine korkoineen, sekä miehitettyjen alueidemme palautusta välittömästi ja siinä yhteydessä 14.10.1920 Tarton rauhansopimuksen uudelleenratifioimista kaikkine artikloineen.

3. Vaadimme Moskovan alueen edustajilta eli Kremlin hallinnolta täysimittaista sotakorvausrahastojen synnyttämistä, siinä mittakaavassa kuin mitä Saksa ja Itävalta ovat tehneet toisen maailmansodan jäljiltä.

4. Vaadimme Tsetsenian kansanmurhaan 1994-1996 ja vuodesta 1999 uudelleen käynnistetyn kansanmurhan ja joukkotuhon Moskovan Kremlin hallinnon vastuullisia kuten esim. Vladimir Putinia Haagiin syytettäviksi samoilla perusteilla, kuin Slobodan Milosevicia esikuntineen. Viittaamme mm. Jelena Bonnerin lausumiin Timo Hämäläisen artikkelissa "SIVUSILMIN" HS:ssa 1.3.2001 s.B7: "Jelena Bonner ja Venäjän demokratia": "Uuden Venäjän suurin turmio ja häpeä ovat kaksi Tsetsenian sotaa ja Tsetsenian kansan tosiasiallinen kansanmurha". Mahdollisuuksien mukaan pitää Tsetsenialle taata sen kansalliset rajat sen mukaan mitä ne olivat ennen Stalinin hirmutöitä ja etnisiä karkoituksia 1940-luvulla, sekä korvauksia ko. silloisista ihmisoikeusrikoksista nykyiseltä Moskovan oblastin eli alueen Kremlin hallinnolta vähintään samassa mittakaavassa, kuin Saksa on maksanut Kolmannen Valtakunnan vainokohteille ja heidän omaisilleen.

5. Kremlin hallinnoimat ulkomaiset rahavarat ja sijoitukset vaadimme jäädytettäviksi, kunnes sitova poliittinen ja juridisesti pätevä sopimus on tehty korvausrahastosta eri kansallisuuksien hyväksi vastaavallalailla, kuten ns. Kolmannen Valtakunnan ajan pakkotyöläisille v. 1999. Neuvosto-Venäjän perikunta ei ole maksanut vielä mitään sotarikoksistaan ja miehityksistään, vaan on päätynyt tekemään uusia Tsetseniassa.

6. Kulttuuriperinnön vaaliminen tuleville sukupolville kokonaisessa ja ehyessä Suomessa, samoin kuin muillakin Kremlin rikoksista kärsineillä kohteilla ja kansoilla ilman leninismi-stalinismin ja isovenäläisyyden rikosten hyväksyntää ja miehitystä.

pj. Seppo Lehto Tampere

Viitteet:
Ulkoasiainministeriön lausunto HEL1011-13
Yhdistysrekisterin Rek.nro. 188.193

Anonymous said...

Seppo voi jatkaa mielialalääkkeidensä nauttimista ja jättää kansanryhmiä vastaan kiihottamisen edes jouluksi.

Mutta asiaan.

Joulupukki perinteessä on Suomessa säilynyt useita alkuperäisiä piirteitä. Ne huomaa kyllä Coca Cola pukin kanssa vertaillessa.

1. Pukki tulee Suomessa koteihin tapaamaan lapsia. Coca Cola pukin voi tavata vain ennen joulua.

2. Pukki liikkuu poroilla tai jopa kävellen. Hän ei liitele ilmassa ihmeporojen kelkassa.

3. Pukki kysyy onko talossa kilttejä lapsia. Vain kiltit saavat lahjoja ja tuhmat risuja. Coca Cola pukki jakaa lahjat kaikkien joulusukkiin mitään kyselemättä, eikä häntä voi tavata.

Muitakin juttuja voi varmasti kaivaa esiin, mutta tässä ensin mieleen juolahtaneet.

antti said...

On totta, että joulupukki on säilyttänyt joitain suomalaisen joulupukin piirteitä, mutta jos katsellaan ilmiötä kokonaisuutena, niin kyllä ne Santa Clausen piirteet ovat ne hallitsevat.

Tuo ensimmäinen mainitsemasi kohta lienee ainut merkittävästi suomalaiseen perinteeseen viittaava. Kyllä nykyajan lapset mieltävät joulupukin ninmenomaan lentäväksi olennoksi, ja mitä risuihin tulee, milloin olet nähnyt kenenkään saavan risuja, tai edes joulupukkia jolla tälläisiä tarpeita olisi mukana.

Tuskin ne suomen lapset niin kilttejä kuitenkaan ovat, että risujen tarve olisi siihen loppunut.

Toisaalta tuo vahva humalatila on mielestäni vankin linkki suomalaiseen pukkitraditioon, mutta taas toisaalta sitä ei oikein voida laskea.

Se ei kuitenkaan ole kulttuurillinen traditio, vaan enemmänkin reuna-ehto.

Kun otetaan kuka tahansa suomalainen mies, ja vapaapäivä, mitkä ovat todennäköisyydet vahvalle humalatilalle? Veikkaisin 80%.

antti said...

Ja Sepolle vielä, jos kerran haluat vedota isänmaallisiin tunteisiin nimenomaan joulupukilla, niin miksi ihmeessä olet pukeutunut ameriikan malliin?

Tuolla joulupukkiblogissassi poseeraat amerikkalaisessa asussa saksalaista tervehdystä tehden, onko se sitten isänmaallista?

Niin, ja tuo joulupukkiasia on muutenkin vähän hankala tuohon sinun alueluovutusprojektiisi valjastettavaksi, sijaitseehan suomalainen joulupukki alueellisesti suomen miehittämillä lappalaisalueilla.

Joulupukkipalvelua Tampere Apupukki-ilmottautumiset viimeistään marraskuulla. Joulupukki Tampere tilattavissa Joulupukkipalvelu@gmail.com + 044-3380291 puhelin whatsup said...

Höpö höpö

Mitä on "lappalaisalueet"?

Saamelaisia on useita, jotka eivät ymmärrä edes toistensa kieltä.

Suomen vallan alla saamelaisilla on ollut oikeus porotalouteensa toisin kuin Sovjet-aikoina, eikä saamelaiset ole vieläkään saaneet alueitaan takaisin Ryssälässä

Joten puhu pukille sanoi Heinä-Matti ;) pölhö-Kustaalle kuten sinulle

Käsi ojossa on ikiaikainen rauhanmerkki ja voitonmerkki .. joulunahan pitäisi olla muukin kuin hautarauha ja ihmisillä hyvä tahto.

Ryssältä sitä lienee turha odottaa kuten useat Ryssän käynnistämät talvisodat niin Kaukaasiassa kuin Suomeakin vastaan todistavat