Sunday, April 08, 2007

Pääsiäismuna

Klassisen pseudomorfoottinen aihe näin pääsiäispyhinä on tietenkin pääsiäismuna. Muodoltaan se vastaa hyvin geologista pseudomorfoosikäsitettä, onhan siinä otettu olemassaoleva muoto, muna ja täytetty se suklaalla ja leluilla.

Luettuani Helsingin sanomien suuren pääsiäismunavertailun, huomioin kuitenkin muutaman kiinnostavan muutoksen. Vertailuraati kiinnitti huomioita siihen, että pääsiäismunat olivat pääsääntöisesti menettäneet kaikki viitteensä pääsiäiseen. Aikaisemminhan munia ovat koristaneet noidat, pääsiäispuput ja muu pakanallinen pääsiäiskuvasto (jostain syystä jeesusmunia on ollut aina huonosti saatavilla, vaikka Jeesus kiinteästi pääsiäiskuvastoomme liittyykin). Nyt munia hallitsee kansainvälisen viihdeteollisuuden volyymihahmot, vailla minkäänlaisia vuodenaikaan liittyviä viittauksia. Jutussa todetaankin munien olevan selkeästi suunnattuja ympärivuotiseen myyntiin. Toinen todennäköinen motiivi jota jutussa ei mainita, on se että kansainvälinen viihdeteollisuus pyrkii myös karsimaan viittauksia tiettyihin perinteisiin jotka segmentoivat yleisöä, esimerkiksi muslimiasiakkaat saattavat vierastaa pakanallisia tuotteita.

Kyseisiä tuotteita ei siis oikein voi kutsua pääsiäismuniksi. Tuoteryhmästä on ajoittain käytetty myös kutsumanimeä suklaamuna. Jutusta selviää ettei sekään enää ole mahdollista. Läheskään kaikki munat kun eivät sisällä kaakaovoita, eivätkä ne näinollen ole EU-säädösten mukaan suklaata, vaan jotain aivan muuta.

Kutsukaamme niitä jatkossa siis vaikka kansainvälinenviihdeteollisuushahmomuniksi.

Niin ja hyvää pääsiästä kaikille.

No comments: