Sunday, June 12, 2005

jäätelöbaari ilman jäätelöä

Vuonna 1936 Valio avasi jäätelöbaarin Lasipalatsiin Helsingissä. Kyseessä oli verrattain suuri tapaus, olihan suomi vasta toipumassa lamasta ja pulakaudesta. Teollinen jäätelönvalmistus oli alkanut vasta 1930-luvun puolivälissä, joten jäätelöbaarissa oltiin vahvasti ajan hermolla.

Jäätelöä oli aikoinaan varsin laaja valikoima, ja baareja rakennettiin lasipalatsin mallin mukaisesti eri puolille suomea.

Lasipalatsi oli hyvin moderni ympäristö, joka edusti uudenlaista urbaania muotokieltä. Voimme vain kuvilla miten vahvasti Lasipalatsin funkkis on erottunut varsin agraariseen muotokieleen tottuneiden suomalaisten arkisesta kokemuspiirissä.

Paljon on tapahtunut vuoden 1936 jälkeen. Jäätelöbaarien sousio hiipui pikkuhiljaa, eikä alkuperäisiä ole tiettävästi jäljellä. Ei sillä että Valio niitä mihinkään tarvitsisikaan, onhan se myynyt koko jäätelötuotantonsa Nestlelle.

Myöskin suomalainen elämänmeno on muuttunut. Kansakuntana olemme teollistuneet, kaupungistuneet ja lopulta jälkiteollistuneet.

Nyt Valio on perustanut jäätelöbaarinsa uudestaan, tosin ilman jäätelöä. Kampin uudessa ostoskeskuksessa sijaitsee Valion baari, joka tarjoilee maitoa ja yllätyksellistä sinänsä pseudomaaseuturomantiikkaa.Valion baarissa kaikki mainonnasta sisustukseen on valjastettu herättelemään maaseuturomanttisia mielikuvia. Siis täysin päinvastaisia kuin alkuperäisen modernistisen jäätelöbaarin. Tuotteella pyritään koskettelemaan muistoja joita ei varsinaisesti ole, Valion baareja ei ole koskaan aikaisemmin ollut olemassa.

Mainittakoon että myös Nestle on hypännyt pseudoretro kelkkaan. Yksi ensimmäisiä jäätelöuutuuksia joita Nestle Valion nimellä myy on "Vanhan ajan vanilja". Sitä imeskellessä on sitten hyvä muistella niitä vanhoja hyviä aikoja. Perinteet tuntuvat olevan tänäpäivänä arvossaan, riippumatta siitä ovatko ne todellisia vai keksittyjä.

No comments: