Wednesday, July 13, 2005

hitlerkortti
Hitlerkortti on uuskieltä, ja tarkoittaa keskustelussa esiin vedettyä viittausta vastapuolen (henkilönä, tai hänen edustamansa ajatusmaailman) yhteydestä Adolf Hitleriin.

Hitlerkortin voi vetää esiin missä tahansa keskustelussa mistä tahansa aiheesta kenen kanssa tahansa. Internetissä käydyissä keskusteluissa näin myös yleensä tehdään. Joidenkin teorioiden mukaan jokainen riittävän pitkään jatkuva keskustelu päätyy väistämättä hitlerkortin vilautteluun.Kun Hitlerkortti on kerran lyöty pöytään on asiallinen keskustelu asiasta mahdotonta. Voidaan tietysti kysyä onko se internetissä mahdollista alunperinkään, mutta se onkin jo toinen kysymys.

Hitlerkortissa on kaksi perusongelmaa. Lyhyellä tähtäimellä sen käyttö tuhoaa yritykset käydä asiallisia keskusteluja, ja pitkällä tähtäimellä se trivialisoi ja banalisoi käsityksemme 1900 luvun varsin vakavista poliittisista ilmiöistä.

Näinollen tietyistä asiakokonaisuuksista ei voi enää syntyä minkäänlaista vakavaa keskustelua.Hitlerkortin käyttö tosielämän tilanteissa on paljon nettikäyttöä harvinaisempaa, mikä johtuu pitkälle nettikeskustelun vaihtelevatasoisesta anonyymisyydestä.

Tähän liittyykin tämänpäiväinen pseudomorfoottinen askarteluvinkki:

Tulosta joku esim tämän sivun hitlerkorteista. Jos et löydä mieleistäsi, niin hae lisää googlella. Kortteja on myös helppo tehdä itse, Hitlerin tunnistaa vähän huonommastakin kuvasta viiksien avulla.

Laminoi kortti, ja pidä sitä aina mukanasi, ja näin voit päättää keskustelut ikiomalla Hitlerkortillasi. Voit tehostaa kortin vaikutusta ostamalla pillin, ja opettelemalla jalkapallovalmentajamanöövereitä.

Jos osallistut usein suurempiin ryhmäkeskusteluihin, kannattaa kortteja printata kerralla enemmän. Tällöin tehokkainta on, jos pidät kortteja mukanasi mukana pienessä pärekorissa, josta niitä voi sitten sirotella ympäriinsä pääsiäispupun tapaan.

8 comments:

Rauno Rasanen said...

Minua tämä ei naurata. Kumma kyllä.
Diktaattoreja on ollut läpi historian pilvin pimein, mutta mitä hyödyttää tällainen "kritiikki, ironia - mitä se lieneekään?"

Me olemme joka hetki sekä väärässä että oikeassa.
Joka hetki on pakko valita kummatkin - oikea ja väärä - (muttei tarvitse tietenkään olla uskollinen kuin vain toiselle...).

Mutta ei kai tämä tarkoita, että olimme väärässä, jos/kun taistelimme hävinneen osapuolen puolella?

***
Vastaus:

Ei ole häviäjiä tai voittajia tilanteessa, jossa tämä syöpäsolu - ihminen - tekee selvää jälkeä (teknologisoi) luonnon sille antamista "antimista".

Mette said...

Olen samaa mieltä Hitler-kortin tolkuttomastatarjoamisesta. Taannottain törmäsin keskustelupalstalla väitteeseen, jonka mukaan Hitler on ollut historian suurin massamurhaaja. Huomautin kainosti, että Tsingis-kaani voi tuntea kunniaansa loukatun.

antti said...

Eihän tuon kuulukaan naurattaa, onhan kyse kuitenkin lopulta vakavasta asiasta.

Kolmannen valtakunnan ilmiö liittyy kiinteästi modernismin, ja laajemmin länsimaisen jatkumon kriisiin.

Vakiintunut tapa kaivaa hitlerkortti esiin heti jonkun poiketessa poliittisestikorrektista retoriikasta estää sekä kyseisen ilmiön käsittelemistä, että sitä ulkoisesti vähänkään muistuttavien sisäisesti erilaisten ilmiöoiden käsittelyä.

Kiitos muuten siitä, että mainitsit syöpäsolun. Se on ollut nuoresta pojasta asti minun lempianalogiani ihmiskunnalle.

Metelle vielä piti mainita, että kyseinen kortti saattaa vielä joskus tehdä internetkeskustelut täysin mahdottomiksi, tai ehkä johtaa tilanteeseen jossa kaikki viestit joissa kyseinen nimi mainitaan poistetaan automaattisesti.

Sven Laakso said...

Minuakaan ei naurata, mutta miellyttää... siis tämä kirjoitus tästä aiheesta. Hitlerkortti on kai jonkinlainen ralativismin suosion tae. Koska kaikki johdonmukainen ja voimakas ajattelu johtaa tilanteeseen, jossa vastapuoli voi demonisoida sen Hitlerkortilla massojen silmissä, täytyy pidättyä voimakkasta ajattelusta, ja suosia heikkoa eli relativismia.

Itse vetelen itselleni huvikseni Hitlerkorttia jatkuvasti, ja se innoittaa ajattelemaan asioita vielä kertaalleen. En suutu itselleni, koska kysymys on vain leikkimielisestä itsenihiloinnista.

Anonymous said...

Hmmm, mielenkiintoista! En tiennytkään, että tosiaankin Hitleriä käytetään tilanteessa kuin tilanteessa. Ja että sitä vielä kutsutaan Hitler-kortiksi.

Pitänee varoa sanojaan tästä lähtien. Vihan yhteydessä tulin lipsauttaneeksi Hitlerin,punakhmerit, hutut ja tutsit samaan kappaleeseen. Sitten minut ohjattiinkin ystävällisesti tänne, mikä oli minusta ihan hyvä asia. Tiedänpä taas vähän enemmän asioista.

antti said...

Mistä ei voi puhua, siitä täytyy vaieta, vai miten se nyt menikään.

Anonymous said...

Joo, jos kerran Hitler on ihan niin muotia, että sitä nimitetään Hitler-kortiksi, periaatteesta vastarannan kiiskinä, kaikkia muotivirtauksia vastustavana, kierrän aiheen kaukaa...

Tai sitten vain luulen olevani vastarannan kiiski.

antti said...

Olet nyt ymmärtänyt väärin, Hitler kortin ideana ei ollenkaan ole vetää keskustelua Hitleriin, vaan se nimenomaan tekee kyseisestä aiheesta keskustelemisen mahdottomaksi.

Varmaan huomasit itsekin, kun mainitsit blogissasi ohimennen hitlerin meni keskustelu välittömästi hitler kortin tasolle, mutta itse Hitleristä ei kukaan puhu.

Pelkästään kortista.