Saturday, March 04, 2006

Korpisen PantheonHelsingin sanomat uutisoi kaupunkipalstallaa 4.3.2006 Kampin rakennussuunnitelmia otsikolla "Kamppiin ei tule kappelia, mutta ehkä luistinrata". Siinä Pekka korpinen kommentoi seurakunnan päätöstä olla rakentamatta kappelia alueelle:

"Pekka korpinen pitää päätöstä ikävänä takaiskuna. Hän toivoisi vielä, että paikalle voisi tulla helsingin Pantheon, uskontoja yhdistävä kaikkien jumalien temppeli."

Korpinen ei lyhyessä jutussa tarkemmin määrittele mitä hän tarkoittaa kaikilla jumalilla, ilmeisesti hän viittaa rooman Pantheon nimiseen temppeliin, jonka Agrippa vuonna 25 eaa omisti kaikille jumalille.

En tiedä kuinka hyvin temppeli aikoinaan palveli kaikkia jumalia, mutta ainakin joittenkin yksijumalaisten uskontojen oli hieman hankalaa yleistemppeliin sopeutua. Myöhemmin käyttöalue rajattiinkin sitten pelkästään kristillisen jumalan palvomiseen.

Jutusta ei käy ilmi, mikä taho Pantheonin rahoittaisi, miten eri jumalien palvojat sinne sopeutuisivat, tai mitä tarkoitusta tälläinen pseudomorfoottinen temppelikopio ylipäätään palvelisi. Ensivaikutelma itselläni ainakin oli se, että joko Korpinen on kadottanut loputkin suhteellisuudentajustaan, tai sitten omat havaintoni nykypäivän uskonnonharjoittamisesta ovat pahasti vääristyneitä.

Omien havaintojeni perusteella Jumalien palvojille tuntuisi olevan varsin tärkeässä asemassa nimenomaan oma tila ja omat tunnukset. Myös arkkitehtuuri on perinteisesti ollut varsin jumalakohtaista. Apollonia palvottiin klassisessa kreikkalaisessa temppelissä, Kristillistä katollista jumalaa goottilaisessa katedraalissa ja suomalaista Luterilaista jumalaa minimalistisessa betonisessa lähiökirkossa.

Katollista messua ei voi kuvitella betoniseen lähiökirkkoon, eikä luterilaista jumalanpalvelusta apolloniseen temppeliin, ja nämä ovat kuitenkin kulttuurisesti hyvin toisiaan lähellä olevia esimerkkejä. Jos laajennetaan ajatus kaikkiin jumaliin, kohdataan huomattavasti jyrkempiäkin ristiriitoja.

Kaikesta huolimatta Korpisen ajatus on hyvin kiinnostava. Toivottavasti hän joskus intoutuu kuvailemaan visioitaan tarkemminkin. Toimiva sovellus kaikkien jumalien palvontaan rauhanomaisesti samassa tilassa ratkaisisi helsinkiläisen kaupunkisuunnittelun lisäksi vakavampiakin globaaleja ongelmia.

No comments: