Saturday, April 15, 2006

Hyvää pääsisäistä

Pseudomorfoosiblogi haluaa toivottaa kaikille lukijoilleen iloista pääsiäistä. Vaikka pitkänperjantain kärsimysnäytelmä nykyäänkin tuntuu olevan suomalaisille varsin tuttu, kärsimykset ovat entistä useammin itseaiheutettuja helatorstain juhlinnalla.

Pääsiäinen on selvästi kokenut saman kohtalon kuin muutkin kausittaiset juhlamme: maatalouskulttuurin käytäntöihin liittyvät pakanalliset uskomukset ovat unohtuneet, eivätkä kristilliset menot oikein todella juurtuneet suomalaiseen juhlaperinteeseen. Meillä on jäljellä juhlan abstraktio, tyhjä kohta kalenterissa jolloin ei tarvitse mennä töihin.

Jokin määrittelemätön tyhjyys sitten pakottaa meidät taas pitkinä jonoina alkoholimonopolin ovelle, niin jouluna, juhannuksena, pääsiäisenä kuin pyhäinmiestenpäivänäkin.

Koska kulttuuriahan se on se juomakulttuurikin, aikojen saatossa varmasti rakentuu oma pääsiäijuopotteluperinne omine menoineen ja perinteineen. Nähtäväksi jää minkäverran se ottaa elementteja vanhemmista traditioista, pääsiäisen munatematiikka varmasti tulee jatkamaan keskeisessä roolissa. Nähtäväksi jää myöskin löytyykö pääsiäisjuopotteluun yhtä selkeää johtavaa teemaa, kuin Juhannukseen olennaisesti kuuluva sepalus auki hukkuminen.

Ei muuta kuin hyvää pääsiäistä, ja olkaa luovia noiden konventioiden kanssa.

No comments: