Saturday, April 15, 2006

photoshop-realismi

Viime vuosisata synnytti laajan kirjon realismejä. Oli fotorealismiä, neorealismiä, sosiaalista ja sosialististä realismiä, voidaanpa vielä surrealismikin niin haluttaessa laskea erilaisten realismijärjestelmien kirjoon.

Nyt kun mahdollisuus muodostaa ismejä ja suuntauksia on jäänyt taidehistorian hämärään, jäljellä on vain teknologiamme. Digikamera.netin kautta löysin mainion linkin photoshop-realistiseen teokseen.

Kyseessä on Bert Monroen digitaalinen maalaus", jotan hän on 2000 tuntia Photoshopissa maalaillut. Olen aikaisemmin nähnyt samantyyppisen projektin, joku oli maalannut paint ohjelmalla maalausta jäljittelevän kuvan, myös hyvin työläästi ja loppuunasti hiotusti.

Epäilemättä tämäntyyppiset projektit tulevat yleistymään. Monilla digitaalisilla välineillä kuvia työstävillä tuntuu olevan kova tarve jäljitellä maalaustaidetta. Lisäksi tämä "realistinen" ilmaisu selvästi koskettelee laajoja joukkoja, aivan niinkuin sosialistinen realismikin aikoinaan eräässä toisessa kulttuuripiirissä.

No comments: