Saturday, February 16, 2008

Luomuvalokuvaus

Radiossa keskusteltiin luomuvalokuvauksesta.

Jäin itse miettimään miten valokuvaus voisi olla luonnonmukaista. Luonnonmukainen viljeleminenhän onnistuu teoriassa pelkällä paskalla, mutta valokuvaaminen vaatii aina hyvin monimutkaista kemiaa, mekaniikkaa, elektroniikkaa tai muuta vahvasti teollista sivilisaatiota edustavaa.

Siitä puhe mistä puute, esimerkiksi Susan Sontag käytti aikoinaan valokuvausta äärimmäisenä esimerkkinä sivilisoituneen ihmisen vieraantuneisuudesta: kun ei maailmassa enää osata elää, jäljelle jää vain pakonomainen tarve mekaanisesti jäljentää kaikkea sitä mitä voi vielä kuvitella aidoksi.

Toisaalta voidaan myös perustellusti kysyä voiko maanviljelys puolestaan olla luonnonmukaista. Monet sivilisaatiokriittiset ajattelijat tapaavat jäljittää hyppäyksen "luonnollisesta" elämäntavasta "luonnottomaan" nimenomaan maanviljelyn aloittamiseen.

Luonnostaanhan kasvit eivät siihen tapaan kasva kuin me sivilisoidut ihmiset olemme tottuneet. Paljon on täytynyt kasketa, kääntää ja raivata ennenkuin viljavainiot lainehtivat. Viljeleminen myös mahdollisti järjestäytyneen yhteiskunnan muodostumisen.

Täytyy siis todeta, että siitä puhe mistä puute. Ehkä seuraavaksi näemme vaikka luomukaupunkimaasturin luomunahkaverhoilulla ja hamppupenkintäytteillä.

No comments: