Thursday, March 31, 2005

Kasvishampurilainen

Hampurilainen sinänsä lienee pohjoisamerikkalaisen sivilisaation suurimpia saavutuksia. Erittäin tiivis pakkaus, joka periaatteessa sisältää kaikki samat ainekset kuin oikea ateriakin. Logistisesti äärimmäisen tehokas, pihvi tulee yhdestä tehtaasta, sämpylä toisesta ja niin edelleen. Nk. ravintola toimii sitten pelkkänä kokoonpanolinjana.

Tässä blogissa huomiomme kiinnittyy kasvishampurilaiseen, tuohon usean grillin ainoaan "kasvisruokaan".

Kasvishampurilainen on yleensä hampurilaisen muotoinen, sisältää pääasiassa samoja elemettejä, sämpylän, sipulia, ehkä kurkkusalaattia sallatinlehden tai kioskinpitäjän innostuessa vaikkapa ananasrenkaan. Erona hampurilaiseen on kuitenkin se, että kasvishampurilaisessa pihvi on korvattu kasvis,juures,ym "pihvillä".

Kasvispihvi on pseudomorfoosi. Liha on varsin proteiinipitoista, ja näinollen varsin vaatimattomankin kokoinen palanen lihaa saattaa riittää näläntunteen poistamiseksi. Kasviksia taas syödään suuria määriä, josta syystä kasvisruuat ovat yleensä myöskin muodoltaan erilaisia kuin liharuuat.

Kasvispihvi, tai kasvishampurilainen tuskin koskaan ovat kenenkään normaalikokoisen kasvissyöjän ruokahalua tyydyttäneet.

No comments: