Monday, May 22, 2006

Hirviö-iskelmä

Nettiä selatessani satuin törmäämään tähän visuaaliseen tutkielmaan Lordin ja Vesa-matti Loirin ulkoisista yhteneväisyyksistä, ja mieleeni palasi vanha tuplamarginaalisuusteoria.

Idea on yksinkertainen. Ensin syntyy marginaalikulttuuri, joka poikkeaa valtakulttuurista. Valtakulttuuri ei pysty marginaalikulttuurin muotoja sellaisenaan sulattamaan, vasta kun marginaalikulttuurin sisälle syntyy marginaalikulttuurin marginaalikulttuuri, ovat muodot yhtäkkiä lähempänä valtavirtaa kuin alkuperäistä marginaalia.

Lordi on julistanut olevansa metallikentän marginaalissa, ja sitä se epäilemättä onkin. Metallimusiikissa, varsinkin Norjalaisen vaikutuspiirin alaisessa sellaisessa, on ensisijaisen tärkeää olla pelleilemättä. Voisi jopa käyttää termiä elintärkeää, sillä pelleileminen on vienyt monta muusikkoa ennenaikaiseen hautaan.

Norjalaista vakavuutta voi näin postmodernin ironia läpitunkemassa yhteiskunassa olla vaikeaa ymmärtää. Lähestymistä voi ehkä helpottaa klassinen peliteoria: kuvittele tilanne jossa ryhmä raavaita miehiä on pukeutunut nahkaan, piikkeihin ja pingviinimaskeihin. Jos kaikki ovat tosissaan, niin silloin kyseessä on kova juttu jonka kanssa ei parane pelleillä. Jos kaikki ovat liikkeellä huumorilla, niin kyseessä on postmodernistisen ironinen tilanne. Jos kuitenkin osa on tosissaan, ja osa pelleilee, niin silloin tilanne asiaan tosissaan suhtautuville hyvin nöyryyttävä.

Esimerkiksi Burzumia tai Mayhemiä ei voisi lähettää euroviisuihin, heidän marginaalikulttuurinsa ei ole mitenkään valtakulttuurin kanssa yhteensovitettavissa. Hard Rock Hallelujah taas kuulostaa enemmän muilta euroviisuilta kuin vaikka Burzumilta. Lordi kutsuu musiikkiaan Monster Rockiksi. Toivottavasti nyt kansainvälisen iskelmämenestyksen myötä he ymmärtävät päivittää nimityksen täsmällisempään Monster schlageriin. Tämä helpottaisi myös yhtyeen kansainvälistä markkinointia, ja vähentäisi riskiä itsensä vakavasti ottavan norjalaisen koulukunnan kohtaamiseen.

Hyvä suomi, Hyvä Lordi, elämme suomalaisen iskelmämusiikin parasta aikaa. Tästä kelpaa lapsenlapsillekin kertoa aikanaan. Tuskin maltan odottaa mitä näemme seuraavaksi: Lordi elokuvan, Lordi tietokonepelin, Lordi kirjan vai kenties Lordi elämyspuiston?

No comments: