Monday, May 29, 2006

Onko Jeesus Lordi?Poiketessani perjantaina Lordin euroviisumenestyksen kunniaksi järjestetyssä kansanjuhlassa, huomasin alueen laitamalle pysäkäidyn bussin, jonka ikkunassa luki isoilla kirjaimilla Jesus is lord.

Olen nähnyt vastaavia julistuksia ennenkin, mutta nyt tuo jotenkin pisti silmään tilaisuudessa jónka pääesiintyjänä oli Lordi niminen orkesteri. Onko Jeesus siin Lordi?

Lause Jesus is lord on useimmiten käännetty suomeksi Jeesus on herra. Käännös on melko pätevä, se pitää sisällään useita samankaltaisia viittauksia: molemmat viittaavat toisaalta juutalaiskristilliseen jumalla, toisaalta maalliseen esivaltaan, ja ilmaisevat myös valtaapitävän miehisen sukupuolen. Lord sana on toisaalla käännetty myös muotoon loordi, mutta täss tapauksessa sanalla viitataan vain tiettyihin brittiläisiin kunnianimikkeisiin.

Hard rock yhtyeen nimeksi Loordi on siinämielessä oivaltava, että se toisaalta leikittelee näiden käännösten merkityksillä, toisaalta sillä tosiseikalla että kristinuskon muotoja palvovalla metalliyleisöllä ei ole yhtä syvää suhdetta suomenkieliseen uskonnolliseen termistöön, kuin englanninkieliseen. Onhan suurin osa kristillistä kuvastoa kierrättävää metallimusiikkia englanninkielistä, vaikka tietysti myös norjankielellä on merkittävä asemansa.

Kuka siis on herra ja kuka loordi? Jeesuksen kohdalla käytetään usein myös soumenkielistä termiä kuningas, täsmällisemmin Juutalaisten kuningas. Olihan hän kauan ennustettu juutalaisten vapahtaja, sekä maallinen hallitsija. Juutalaisten valtavirta ei häntä tosin koskaan hyväksynyt kummaksikaan, mutta oman yleisönsä hän kuitenkin löysi. Tähänpäivään mennessä ei kaikkia Juutalaisia tyydyttävää messiasta ole löytynyt, mutta useita potentiaalisia vaihtihtoehtoja löytyy Israelista nytkin.

Jeesuksen messiaanisuuteen sinänsä liittyy tiettyjä pseudomorfoottisia piirteitä. Monia ennustettuja asioita on kirjoitettu jeesuksen elämäntarinaan juuri siksi että näin on ennustettu, riippumatta siitä kuinka asiat historiallisesti ovat tapahtuneet (esim Jeesuksen syntyminen jouluaattona).

Muistaakseni raamatussa sanotaan jotain siitä, miten Jumala on Herra sinun jumalasiisi, eikä muita jumalia tulisi pitää. Voidaan siis myös kysyä onko Jeesuksen pitäminen herrana aivan sopivaa. Tiedän kyllä että kristillinen teologia pitää Isää, poikaa ja pyhää henkekeä yhtenä jumalana, mutta samalla perusteellahan voisi väittää vaikka panteistia yksijumalaiseksi, jos hän uskoo kaiken olevan yhtä ja kaiken olevan jumalaa.

Mutta palataksemme vielä kauppatorille, kauppatorilla poseerasi Lordi yhtye noin 80000 ihmisen yleisölle. Kauppahallin takana Jesus is Lord bussi jakoi sanomaansa muutamille kymmenille WC jonossa kärvisteleville.

Mikä siis on marginaalia ja mikä valtavirtaa? Porvoon vanha puukirkko paloi viimeyönä, vanha tekee tilaa uudelle vähän niinkuin 20-luvun modernismissä konsanaan. Saisikohan Lordista Herran ihan vaan kirjoittamalla, monia ennustuksiahan Lordi varmasti täyttää muutenkin, loput voidaan keksiä.

1 comment:

Anonymous said...

Jeesus on Lord, eli Herra. mutta ei mikään lordi. tämä hirviöpelle on paholaisen kätyri näkeehän tuon jo päällepäinkin. sitä paitsi Jumalan pilkkaa koko typerä viisukin. Jeesus tulee takaisin niin kuin taivaaseen menikin!