Tuesday, May 16, 2006

katse.org

Aikoinaan suomessa oli kaksi valokuvaus-aiheista lehteä. Oli Kamera-lehti kameroista kiinnostuneille, ja Valokuva-lehti valokuvasta kiinnostuneille. Valokuva lopetettiin 90-luvulla,Kamera-lehti jatkaa vielä tänäpäivänäkin. Valokuva-lehteä kuulee aina sillointällöin haikailtavan takaisin, puuttuuhan suomesta vieläkin valokuva, erityisesti taidevalokuva-aiheinen media.

Media, ja median lukutavat ovat tosin muuttuneet kymmenen vuoden aikana. Internet on tuonut monenlaisia uusia mahdoillisuuksia erilaisille harrastajaryhmille. Nykyään tyypillinen media on nettiportaali.

Valokuvausportaaleiden sisältö on yleensä aikalailla samantyyppinen: jotain vaihtuvaa "toimitettua" sisältöä, alaan liittyviä uutisia tai aiheeseen liittyvä blogi, vuorovaikutteisuutta, yleensä keskustelupalsta ja linkkejä alan sivuille ja palveluihin.

Periaatteessa elementit ovat aivan samat kuin lehdessä aikanaan: uutiset ja artikkelit, ilmoitukset ja myyntipalsta ja yhteystitoja alan palveluihin ym. Vain suhteet ovat erilaiset, lehti painottaa toimitettuun sisältöön, nettiportaalissa painottuu keskustelupalsta.

Valokuvausportaaleissa oli pitkään olemassa samantyyppinen jako, kuin lehdistössä aikanaan. Oli digikamera.net digikameraharrastajille, ja valokuva.net valokuvaharrastajille. Valokuva.net myös lopetettiin maksamattomien nettilaskujen takia, digikamera.net toimii vieläkin.

Yhtä selkeää eroa portaaleiden välillä ei ehkä ollut kuin lehtien välillä aikoinaan. Suurin osahan sisällöstä syntyy keskustelujen perusteella, ja monet keskustelijat keskustelivat yhtä aktiivisesti molemmissa portaaleissa. Ero oli ehkä enemmänkin keskustelun sävyssä, ja muissa hienovaraisemmissa seikoissa.

Valokuvauksen kentällä on siis ollut valokuvan ja valokuvataiteen käsittelyyn liittyen aukko, niin printtimedian kuin nettiportaalinkin osalta. Tätä aukkoa paikkaamaan imeisesti perustettiin katse.org. Sivuston tekijät ovat omissa tiedotteissaan ilmoittaneet tavoitteekseen valokuvauksen ammattilehden puutteen korjaamisen, ja edesmenneen valokuva.net:in sivulla on kuulemma ilmoitettu sisältöä siirtyvän katseen sivustolle.

Katse.org on muodoltaan melkoinen erikoisuus. Yleensä valokuvausportaalit rakennetaan yhden tai useamman innokkaaan harrastastajan puuhasteluna, rahaa yritetään sitten saada myöhemmin mainostajilta. Katse.org taas startattiin opetusministeriön tietoyhteiskuntaohjelman kulttuurinen tietoyhteiskunta -hankkeen 19000 euron avustuksella. Töitä on tekemässä ammattilaiset, ja puitteista vastaa valokuvakeskus peri ja valokuvataiteen museo.

Puitteet siis ainakin ovat niinsanotusti kunnossa. Sivusto saatiin pystyynkin hetkeksi, nyt tosin löytyy vain googlen välimuistista. Itse ehdin käydä vilkaisemassa ennen sivuston katoamista. Oma ensivaikutelmani oli ristiriitainen. Jos tavoitteena oli tuottaa Valokuva-lehden korvaaja, niin toistaiseksi tuo vaikutti enemmänkin valokuvalehtiseltä. Artikkelit olivat ihan hyviä, ja ihan hyvin kirjoitettuja, mutta kokonaisuudesta jäi hieman epäselväksi mitä tässä ollaan hakemassa. Kuviakin oli vain yhdeltä tekijältä. Jos tuolla sisällöllä lehti olisi kaupan hyllyssä, niin en usko että maksaisin siitä.

Jos tavoitteena oli tuottaa valokuva.net:in korvaaja, niin vuorovaikutteisuuden puuttuminen kyllä häiritsee jonkinverran. Valokuvaportaalit pyörivät nimenomaan keskustelupalstojensa ympärillä, ja kun ei kirjoituksia tai kuviakaan pääse kommentoimaan, poikkeaa käyttökokemus aikalailla totutusta. Sivusto jää helposti kovin elottomaksi, jos ei siellä voi tehdä mitään.

Kun olen seuraillut erilaisilla valokuvausfoorumeillakäytyä keskustelua aiheesta, muutkin sivustoon tutustuneet ovat olleet melko hämmentyneitä. Useimmat kai odottivat jotain enemmän valokuva.net:in tapaista.

Luulen että ongelmana tässä on ristiriita erityyppisten ilmiöiden ja lähestymistapojen välillä. Valokuvataide on luonteeltaan vertikaalinen ilmiö, siinä jokin auktoriteetti jakelee hierarkista ketjua alaspäin pitkällemietittyjä, taiteellisesti korkeatasoisia sisältöjä, melko pienelle yleisölle.

Valokuvausharrastus taas on luonteeltaan horisontaalinen ilmiö, jossa laaja joukko mahdollisimman samanarvoisesti kommunikoivia ihmisiä kommunikoi keskenään, vaihdellen suuria määriä tietoa ja kuvia ilman suurempaa stressiä taiteellisista tai muista syvällisemmistä sisällöistä.

Kun nämä ilmiöt törmäytetään, kohdataan väistämättä ongelmia. Ylhäältäjohdettu valokuvataidesivusto ei voi saavuttaa sellaista elinvoimaa, joka aidostatarpeesta syntyneillä valokuvaportaaleilla on. Toisaalta valokuvausharrastajien portaaleissa ei juuri koskaan pystytä monisäikeisemmistä asioista, kuten taiteesta juuttumatta triviaaliin tekniikkakeskusteluun.

Itse olen pohtinut sitä, onko taiteesta keskusteleminen yleensä mahdollista internetissä, yhtään toimivaa taidekeskusteluun tarkoitettua palstaa en ole toistaiseksi nähnyt, esimerkiksi kamerakeskusteluun olen löytänyt lukuisia erinomaisia portaaleja.

Katse.org sivustoa halusin käsitellä näin pseudomorfoosiblogin yhteydessä, sillä kysessä on nettisivun muotoon puserrettu yritys tehdä valokuvauslehteä. Mielestäni lähtökohtaon huono; jos halutaan tehdä lehteä, niin silloin kannattaa tehdä lehteä. Jos tehdään nettisivua, silloin pitäisi miettiä mikä toimii nettisivuna.

Tilanne muistuttaa hieman vanhaa satua räätälistä. Ei tullut ammattilehteä, mutta tuli nettisivu.

Pseudomorfoosiblogi jää kiinnostuneena odottamaan mihin suuntaan portaali kehittyy jatkossa. Pyritäänkö vuorovaikutukseen, vai entistä määrätietoisemmin lehteä jäljittelevään muotoon. Uskalletaanko yrittää valokuvasta, ja valokuvataiteesta keskustelua netissä, vai uskotaanko jatkossakin hierarkiseen informaation jakelemiseen.

Katse.org Ei toimi nyt, mutta valokuvakeskus Perin mukaan pitäisi palata piakkoin.
Ylen uutinen asiasta
Arsnetin uutinen
Digikamera.netin uutisia aiheesta

No comments: