Thursday, April 10, 2008

kokojyvä

Nouseva terveystietoisuus on nostanut yleiseen keskusteluun erilaisia vaihtuvia iskusanoja. Yksi niistä on kokojyvä. Useimmat laipähyllyn ns. kokojyväleivistä ovat kuitenkin aivan samaa prosessoitua pullaa kuin muutkin, niihin on vain lisätty pieni määrä hieman vähemmän kuorituista jyvistä jauhettuja jauhoja sekaan.

Pseudomorfoosiblogin toiminta-alueelle päästään, kun tehdään täysjyvätuotteita jotka nimenomaan pyrkivät muistuttamaan mahdollisimman pitkälle vaalennettuja esikuviaan.

Esimerkiksi Foxnewsin jutussa "Five foods you should eat every day" löytyy amerikkalaisten kuluttajine valistukseksi seuraava suora lainaus Ellie Kriegeriltä:

"There are whole wheat burger buns out there that I’m really excited about because they’re soft, tender and mild-tasting. They don’t taste like whole wheat. There are also whole wheat tortillas and wraps."

Näitä ameriikanherkkuja näkee nykyään suomalauistenkin markettien hyllyissä. Olen nähnyt ainakin täysjyväspagettia, jonka pakkaus lupasi tuotteen nimenomaan maistuvan halvemmilta valkaistuilta kilpailijoiltaan.

Sinänsä tämä on tyypillistä amerikkalaista ongelmanratkaisua. Kun todetaan jokin rakenteellinen ongelma (esim. hampurilaispohjainen ruokavalio ja siitä seuraavat terveysongelmat), niin ongelmaan puuttumisen sijaan mietitään erilaisia kosmeettisia parannuksia joilla ongelma ratkeiaisi ilman että kenenkään tarvitsisi muuttaa tapojaan.

Sinänsä on totta, että jos amerikkalaiset siirtyisivät edes täysjyvähampuriklaisiin, olisi sillä varmasti jonkinlaisia kansanterveydellisiä vaikutuksia, mutta toistaiseksi tämä ajattelutapa on tuottanut vain hyvin merkillisiä pseudomorfoottisia elintarvikkeita.

No comments: