Thursday, January 12, 2006

Uuspolitiikka

Politiikka on pitkään ollut varsin huonossa huudossa, erityisesti nuorison keskuudessa. Kaukana ovat 70-luvun teinipolitiikka. Itse elin nuoruuttani 90-luvulla, silloin politiikka oli uskonnon jälkeen vähiten cool kuviteltavissaoleva asia maailmassa.

Syitä politiikan huonoon maineeseen oli monia. Kommunismin romahdus oli poistanut politiikasta jännitteen, ja tilalle tullut glogaali kapitalismi jätti politiikalle hyvin pienen toimintasäteen. Toisaalla amerikkalaisvetoinen nuorisokulttuuri tarjosi meille erilaisia cooleja asioita. Politiikka ei ollut Rock.

Nyt yllättäen nuorisopolitiikka tuntuisi olevan taas nousussa. Ruotsissa vastikään perustettu piraattipuolue, http://www.piratpartiet.se/ (lue esim tietokone lehden juttu asiasta) ja suomessa työn alla oleva "Teknologiapuolue"

Kyseessä on uuspolitiikka, perinteisestä puoluepolitiikasta irtaantunut tekijänoikeuslainsäädöntölähtöinen yhden asian politiikka. Ruotsalaset ovat päässeet ihan toimintaan asti,suomessa ollaan lähinnä ideointitasolla.

Jos minulle olisi sanottu 90-luvulla nuorison vielä joskus innostuvan politiikasta, olisin ollut varsin huvittunut. Toisaalta en tuolloin voinut ennakoida tulevia yhteiskunnallisia muutoksia.

Kiitos Suomen nuorison poliittisesta aktivoimisesta kuuluu tietenkin Tanja Karpelalle. Hänen lakiesityksensä onnistui koskettamaan nuorisoa sinne, minne yksikään aikaisempi poliittinen operaatio ei aikaisemmin ole koskenut. Heidän MP3 soittimiinsa.

Minun nuoruudessanihan ei tälläistä laitetta edes tunnettu. MP3 formaatti kyllä oli, jotkut ystäväni jopa tuossa muodossa vaihtelivat musiikkitiedostojaan. Itse katsoin että 170mb kokoisen kovalevyni tarvitaan aivan muihin asioihin. Soitellessani 14400bps modeemillanmillani erilaisiin BBS systeemeihin ei mieleeni tullut tuhlata kallista aikaa isojen musiikkitiedostojen lataamiseen.

Nyt kun hurjistunut nuoriso hioo parlamentaarisia kynsiään ja valmistautuu systeemin omia keinoja käyttäen hyökkäykseen sitä vastaan, nähtäväksi jää hukuttaako vaeltavien nörttien lauma kangistuneen perinteisen poliittisen järjestelmän, vai jääkö tämä myrskyksi internetin keskustelupalstoilla.

Parlamentaarinen järjestelmä on kuitenkin melkko hyvin varustautunut kaikenalaisia uhkia vastaan. Pienen puolueen vaikutusmahdollisuudet varsinaisiin asioihin ovat varsin pienet, omia puolueitaan ovat vuosien saatossa pyöritelleet niin joogalentäjät, eläkeläiset kuin vähemmistökommunisititkin.

Aikoinaan kun SKP potkittiin ulos puoluerekisteristä, uutterat kommumnistit valtasivat voimisteluseuran, muuttivat sen nimen SKP:ksi ja rekisteröivät puolueeksi. Vallankumousta ei toistaiseksi ole saatu voimisteluseurallakaan, mutta politiikan syrjässä kuitenkin pysytty.

Teknologiapuolueen etuna muihin pienpuolueisiin todettakoon potentiaalisesti laajempia kansankerroksia koskettava asia. Kaikkihan me käytämme teknologiaa, ja tuo tekijänoikeuslaki on närkästyttänyt todella monet. Tekijänoikeusasiat saattavat muodostua tulevaisuudessa hyvinkin tärkeäksi asiakokonaisuudeksi, ja edessä saattaa olla kovaa vääntöä kansainvälisen viihdeteollisuuden ja kuluttajien välillä.

Teollisuudella tuntuisi tällähetkellä olevan parempiote poliittisesta järjestelmästä.

Teoriassa olisi mahdollista saavuttaa teknologiapuolueella hyvinkin näkyvä asema suomen politiikan kentällä. Miinuspuolena vertailtaessa esim.kommunisteihin on poliittisen pohjan puuttuminen.

Kommunismi on oikea poliittinen suuntaus, teknologia ei ole. Kommunismille on määritelty valmiita teorioita ja käytäntöjä enemmän kuin kukaan kaaderi ehtii elinaikanaan lukea. Teknologiapuolueen täytyy lähteä nollasta linjaansa määritellessä.

Tämän suhteen ruotsalaiset ovat valinneet helpomman tien, piraattipuolueen on helpompi määrittää mikä on hyvää piraattipolitiikkaa koska on olemassa edes jonkinlaiset piraattiarvot.

Teknologia on vain infrastruktuuria vailla mitään poliittista suuntaa.

Teknologiapuolueen poliittinen potentiaali perustuu lähes pelkästään siihen, että kaikki vastustavat uutta tekijänoikeislakia. Mitä jos kampanja tuottaa tulosta, ja lain pahimman ylilyönnit korjataan? Onko teknologiapuolueella tämän jälkeen poliittista tulevaisuutta, vai hajaantuvatko vihaiset massat tyynesti koteihinsa MP3-soitentensa pariin?

Pseudomorfoosiblogi jää seuraamaan suomen uuspolitiikan kenttää.

No comments: